Enter the e-mail where we will send you an activation code


Inflacija u Britaniji dostigla maksimum

Reuters Reuters
pre 1 god.
Inflacija u Britaniji dostigla maksimum

Inflacija u Velikoj Britaniji nastavila je da napreduje prošlog meseca, ubrzavši rast više nego što je predviđano i dostižući najviši nivo u četiri godine.

 

Rast cena kompjuterskih igrica, laptopova i turističkih aranžmana, delimično pod uticajem slabije funte, podigao je stopu inflacije u maju 2017. godine na 2,9 odsto, nezabeležen nivo od juna 2013, izveštava agencija "Blumberg".

Ekonomisti su prognozirali da će rast potrošačkih cena ostati na 2,7 posto. 

Bazna inflacija, koja ne uključuje cene hrane i energije, takođe je neočekivano ubrzala u maju, popevši se na 2,6 procenata, što je najviša kota od novembra 2012. godine, pokazuju podaci britanske Nacionalne kancelarije za statistiku. 

Skok cena znači dodatni pritisak na domaćinstva, čiji mesečni prihodi ne drže korak sa rastom potrošačkioh cena. 

Guverner Banke Engleske, Mark Karni, očekuje da će inflacija nastaviti da ubrzava ove godine, pre nego što počne lagano da opada od 2018. Ciljana inflacija britanske centralne banke je 2,0 odsto. 

Brži rast inflacije već počinje da se odražava na ekonomski rast zemlje, koji je u prvom kvartalu ove godine usporio na 0,2 odsto, delimično zbog slabljenja privatne potrošnje, a Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja za sada nije povećavao procene rasta za tekuće tromesečje.

0 comments

Ekonomija