Enter the e-mail where we will send you an activation code


EU: Zbog Nemačke, pad u evrozoni

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
EU: Zbog Nemačke, pad u evrozoni

Privredna aktivnost u evrozoni usporava, saglasna su tri instituta za ekonomska istraživanja - ifo iz Minhena, KOF iz Ciriha i Istat iz Rima.
Prema njihovim očekivanjima, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone za četvrti kvartal 2018. godine i tokom prva dva 2019. godine iznosiće 0,3 odsto. 

Takva kretanja su uglavnom rezultat slabljenja domaće tražnje, navodi se u saopštenju Ifo instituta. 

"Stopa rasta za čitavu 2018. godinu iznosiće 1,9 odsto", kažu iz instituta, uz objašnjenje da je pad proizvodnje nemačkog automobilskog sektora izvršio pritisak na celu evrozonu u trećem kvartalu 2018. 

Predviđaju da će za četvrti kvartalu 2018. industrijska proizvodnja u evrozoni ostati nepromenjena, te da će potom u prva dva tromesečja ove godine zabeležiti rast od po samo 0,2 odsto na godišnjem nivou. 

"Stopa inflacije će za četvrti kvartal iznositi 2,0 odsto, što je blizu targeta Evropske centralne banke od neznatno ispod 2,0 procenta. Nakon toga će opasti na 1,9 i na 1,8 procenata u prva dva kvartala 2019. godine". 

Rizici po ekonomski rast će se povećati, navodi se u saopštenju i dodaje da medju te rizike spadaju Bregzit, eskalacija trgovinskih sporova, ranjivost tržišta u usponu i nestabilnost finansijskih tržišta. 

Iz Ifo instituta ističu takođe da je efekte normalizacije monetarne politike američkih Federalnih rezervi na svetsku ekonomiju i dalje teško proceniti.

0 comments

Ekonomija