Enter the e-mail where we will send you an activation code


ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Bloomberg Bloomberg
pre 1 god.
ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski renminbi (juan), u svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute.

Kako je saopšteno, ECB je rezerve u dolarima, vredne 500 miliona evra, prebacila u juan, prenosi agencija Reuters.

“ECB je prodala mali deo dolarskih rezervi, koje i dalje čine najveći deo portfolija, zbog čega ukupan obim deviznih rezervi ECB-a ostaje nepromenjen”, navodi se u saopštenju te institucije.

U obrazloženju svoje odluke, ECB je navela da je upotreba kineskog renminbija, kao globalne međunarodne valute, povećana u proteklim godinama, nakon što je Međunarodni monetarni fond krajem 2015. godine prihvatio zahtev Pekinga da i njegov juan, odnosno renminbi, bude uvršten među valute, koje služe kao obračunske jedinice u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

“Investicija ECB-a je i odraz značaja Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera evrozone”, dodaje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, ECB je posedovala dolarske rezerve od 46,8 milijardi dolara i rezerve u japanskim jenima od 1.100 milijardi jena (8,8 milijardi evra).

0 comments

Ekonomija