Enter the e-mail where we will send you an activation code


ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski renminbi (juan), u svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute.

Kako je saopšteno, ECB je rezerve u dolarima, vredne 500 miliona evra, prebacila u juan, prenosi agencija Reuters.

“ECB je prodala mali deo dolarskih rezervi, koje i dalje čine najveći deo portfolija, zbog čega ukupan obim deviznih rezervi ECB-a ostaje nepromenjen”, navodi se u saopštenju te institucije.

U obrazloženju svoje odluke, ECB je navela da je upotreba kineskog renminbija, kao globalne međunarodne valute, povećana u proteklim godinama, nakon što je Međunarodni monetarni fond krajem 2015. godine prihvatio zahtev Pekinga da i njegov juan, odnosno renminbi, bude uvršten među valute, koje služe kao obračunske jedinice u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

“Investicija ECB-a je i odraz značaja Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera evrozone”, dodaje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, ECB je posedovala dolarske rezerve od 46,8 milijardi dolara i rezerve u japanskim jenima od 1.100 milijardi jena (8,8 milijardi evra).

0 comments

Ekonomija