Enter the e-mail where we will send you an activation code


Dobar znak? SAD i Kina

B92 B92
pre 6 mes.
Dobar znak? SAD i Kina

Američki i kineski izaslanici produžili su dvodnevne trgovinske razgovore i na sredu.

To je učinjeno nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp objavio da pregovori, čiji je cilj okončanje tarifnog rata, "idu jako dobro!". 

Dve strane nisu objavile detalje, a azijske berze su na vest o odluci o produženju pregovora ojačale, izveštava agencija AP. Glavni indeks Honkoške berze Hang Seng je porastao za 2,3 odsto, dok se tokijski Nikei popeo za 1,3 procenta. 

Pregovarači dveju zemalja razgovaraju prvi put "oči u oči" od kada su se Tramp i njegov kineski kolega, Si DJinping, dogovorili 1. decembra da na 90 dana suspenduju dalje povećanje tarifa na uzajamni uvoz robe, dok traju pregovori o sporu koji su izazvale optužbe SAD-a da Peking navodno krade ili vrši pritisak na američke kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima. 

"Razgovori s Kinom se odvijaju veoma dobro!", napisao je Tramp kasno sinoć na Tviteru. 

Vašington vrši pritisak na Peking da promeni neke politike, i traži izmedju ostalog da vlada odustane od planova da Kina postane globalni lider u robotici i drugim oblastima, navodi AP. 

Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri pridužuli su se optužbama Vašingtona da Peking krši preuzete obaveze u pogledu otvaranja svog tržišta. 

Kineski zvaničnici su, prema američkoj agenciji, nagovestili da bi Peking mogao da prepravi svoje industrijske planove, ali da odbacuje pritisak u pogledu odustajanja od onoga što smatra putem za prosperitet i jačanje globalnog uticaja te zemlje. 

Peking, kako se dodaje, pokušava da ublaži pritisak nudeći izvesne ustupke, uključujući i kupovinu više američke soje, prirodnog gasa i druge robe. 

Nijedna strana nije dala nikakvu naznaku da se njena osnovna pozicija promenila. 

Ekonomisti kažu da je 90-dnevni rok prekratak da bi se rešila sva sporna pitanja u trgovinskim odnosima izmedju prve i druge najveće ekonomije sveta. 

Jedan državni kineski list je u utorak upozorio Vašington da ne vrši preveliki pritisak i satera Kinu "u ćošak" i da mora da izbegne da se situacija "otme kontroli".

0 comments

Ekonomija