Enter the e-mail where we will send you an activation code


Članice EU da spreme više para za zajedničku kasu

B92 B92
pre 8 mes.
Članice EU da spreme više para za zajedničku kasu

Evropska komisija predložila je novi nacrt budžeta Evropske unije za perod od 2021. do 2027. godine.

Njime se predviđa povećanje doprinosa zemlja članica u zajedničku kasu sa 1 na 1,114 procenta BDP, ali i direktno povezivanje poštovanje vladivine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.

Evropska komiisja je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta. 

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica. 

Izdvajanja evropske dvadesetsedmorice bi, prema predlogu Evropske komisije, trebalo da u narednom periodu budu "neznatno veća", ali i "odgovorna i razumna", odnosno da porastu sa trenutnih 1 odsto na 1,114 procenta BDP zemalja članica. 

"Naš izbor je stabilna, prosperitetnija EU, EU koja je više okrenuta socijalnim pitanjima, ali i jača kada se radi o njenoj poziciji u svetu. Za naš izbor da idemo napred potreban nam je moderean, jednostavniji i fleksibilniji budžet kako bi se suočili sa postoječim izazovima i onima koji će doći", izjavio je predsdnik Evropske komisije Žan Klod Junker. 

U Evropskoj komisiji navode da će novi budžet doneti "vidljivije proiritete, jednostavnije primenu pravila i fleksibilniju dostupnost sredstvima za prioritetne oblasti". 

Bitna i očekivana izmena jeste predloženi mehanizam koji će se odnositi na povezivanje mogućnosti korišćenja novca iz zajedničkog budžeta i poštovanje vladavine prava u zemljma članicama. 

Iako u Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju "generalno primenjiv mehanizam koji nije usmeren protiv konkretnih zemalja članica", jasno je da bi zemlje kao što su Mađarska i Poljska mogle biti prve na udaru novih mera zbog optužbi za podrivanje slobode govora i nezavisnosti pravosuđa. 

"Mora da postoji jasna veza između vladavine prava i odbijanja ili primanja novca iz budžeta EU", kaže komesar zadužen za budžetska pitanje Ginter Otinger. 

Kada su uštede u novom budžetu u pitanju, Evropska komisija predložila je rezove u oblasti programa kohezije od 7 procenata i poljoprivrede od 5 procenata. 

Sa druge strene, predlaže se udvostručenje fondova za program razmene studenata Erasmus plus, kao i značajno jačanje istraživačkih i razvojnih projekata EU. 

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljam i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

0 comments

Ekonomija