Enter the e-mail where we will send you an activation code


Četvorocifrena inflacija a prva država koja lansira svoju verziju bitkoina

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Četvorocifrena inflacija a prva država koja lansira svoju verziju bitkoina

Venecuela će danas lansirati sopstvenu verziju bitkoina, petrodolar, čime će postati prva zemlja u svetu koja se odlučila na takav potez.

Venecuela planira emisiju 100 miliona jedinica svoje kriptovalute poznate kao petro, pri čemu će u pretprodaji biti emitovano 38,4 miliona digitalnih tokena, po referentnoj ceni koja je jednaka aktuelnoj ceni jednog barela nafte ili oko 60 dolara za barel, prenosi agencija AP. 

"Petro dolar će biti instrument za ekonomsku stabilnost Venecuele i finansijsku nezavisnost, u kombinaciji sa ambicioznom i globalnom vizijom stvaranja slobodnijeg, uravnoteženijeg i pravednijeg medjunarodnog finansijskog sistema", navodi se u dokumentu vlade u Karakasu. 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je krajem prošle godine najavio kreiranje digitalne valute radi "zaobilaženja" ekonomskih sankcija SAD i sprečavanja emitovanja novog duga. 

Američko Ministarstvo finansija je, međutim, oštro reagovalo, upozoravajući američke građane i kompanije da kupovinom petrodolara mogu prekršiti sankcije. 

Maduro i brojni venecuelanski ministri nalaze se na crnoj listi američkog Ministarstva finansija. 

Venecuela koja se već četiri godine nalazi u recesiji, suočena je sa četvorocifrenom inflacijom i ozbiljnim nestašicama hrane i lekova. 

Poseduje najveće rezerve sirove nafte na svetu, a nova valuta će, kako je saopšteno, biti podržana velikim rezervama prirodnih resursa u zemlji.

0 comments

Ekonomija