Enter the e-mail where we will send you an activation code


Centralna banka Japana usvaja politiku negativne kamatne stope

CNBC CNBC
pre 3 god.
Centralna banka Japana usvaja politiku negativne kamatne stope

Guverner Haruhiko Kuroda priredio je još jedno iznenađenje investitorima u petak, usvojivši strategiju negativne kamatne stope radi podsticaja banaka da se suoče sa slabljenjem privrede.

Jen je pao nakon objave Kurode koji je već prošlog meseca odbio ideju negativnih kamatnih stopa.

 “Ovo jasno pokazuje da je BOJ želeo da oslabi jen, poveća cenu robe iz uvoza i podstakne inflaciju,” rekao je Daisuke Karakama, ekonomista u Mizuho. Bank u Tokiju. “Mi ne znamo da li će ova politika negativnih kamatnih stopa na kraju biti dobra za privredu”, istakao je, dodajući da ta politika ne garantuje isti uspeh kao u Evropi.

BOJ je objavio ovu vest nekoliko sati nakon što su izveštaji vlade pokazali da je japanska ekonomija bila neočekivano slaba u decembru, sa većim padovima od estimiranih u industrijskoj proizvodnji i potrošnji domaćinstava.

Politika negativnih kamatnih stopa stupa na snagu 16. februara i funkcionisaće po principu programa pojedinih centralnih banaka u Evropi, saopštio je BOJ.

Na postojeća sredstva na računima će se nastaviti upotreba stope od 0.1%.  Stopa od 0% će biti primenjena na rezerve koje su institucije u obavezi da drže kod BOJ-a, kao i rezerve koje se odnose na različite programe  bankarske kreditne podrške. Stopa od  -0.1% će biti primenjena na bilo koje rezerve koje ne pripadaju ni jednoj od prve dve grupe.

 

0 comments

Ekonomija