Enter the e-mail where we will send you an activation code


Austrijska vlada blokira Kineze

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Austrijska vlada blokira Kineze

Australijska vlada namerava da spreči ponudu konzorcijuma iz Kine i Hong Konga za preuzimanje kompanije za energetsku infrastrukturu.
Reč je o poslu vrednom 13 milijardi australijskih dolara (8,3 milijarde evra), a vlada je saopštila da će ponudu sprečiti jer nije u skladu s australijskim nacionalnim interesima. 

CK konzorcijumu je trebalo odobrenje australijske uprave za strane investicije (FIRB) za preuzimanje APA grupe koja poseduje više od 43.700 kilometara gasovoda u Australiji. 

Australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg naveo je da je konzorcijumu preneo svoj preliminarni zaključak da to preuzimanje nije u skladu s australijskim interesima. U praksi, takva odluka o blokiranju prodaje je konačna. 

"Došao sam do tog stava na osnovu toga da bi došlo do neprikladne koncentracije stranog vlaništva u jednoj kompaniji našeg najznačajnijeg preduzeća iz oblasti prenosa gasa", naveo je Frajderberg u saopštenju. 

Uprava za strane investicije nije mogla da donese jednoglasnu preporuku, izrazivši zabrinutost za nacionalne interese zbog prisustva dominantne strane sile u sektorima gasa i električne energije, dodao je Frajderberg. 

Piter Dženings, izvršni direktor australijskog Instituta za stratešku politiku, tela koje je osnovala vlada, nedeljama se zalagao da vlada stavi veto na prodaju zbog nacionalne bezbednosti. "Moje mišljenje je da je, ako uprava za FIRB i ministar finansija ozbiljno uzimaju u obzir pitanja nacionalne bezbednosti, trebalo odmah da kažu 'ne' tom konkretnom preuzimanju", rekao je Dženings u septembru. 

Konzorcijum predvodi WČeung Kong infrastrakčr grupW registrovan u Hong Kongu, poznat kao CKI. CKI i kineska državna firma Stejt grid korporejšn su 2016. blokirane na osnovu poverljivih nacionalnih bezbednosnih pitanja da uzmu u zakup na 99 godina 50,4 odsto udela u Ausgridu, sidnejskoj elektroenergetskoj mreži. 

Odluku je doneo premijer Skot Morison koji je tada bio ministar finansija. 

Razlozi nisu detaljno obrazloženi, ali se nagađa da je konzorcijum blokiran jer je Ausgrid uključivao električni čvor koji je bio povezan s tajno napravljenim američko-australijskom obaveštajnim objektom u Pajn Gepu u centralnoj Australiji. 

Dženings je rekao da nije bilo teško zaključiti da prodaja APA Kinezima nije u australijskim interesima. 

Ako bi se preuzimanje nastavilo, 70 i više odsto infrastrukture vezane za gas i električnu energiju bila bi u rukama ili CKI-ja ili Stejt grida, kineske državne kompanije, dodao je Dženings. "Mislim da je to rizik koji nijedna država ne bi prihvatila", dodao je on.

0 comments

Ekonomija