Enter the e-mail where we will send you an activation code


Američki trgovinski deficit najviši od 2012.

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Američki trgovinski deficit najviši od 2012.

Trgovinski deficit SAD porastao je na  50,5 milijardi dolara u  novembru, što predstavlja najviši finansijski debalans u gotovo šest godina, dok i uvoz i izvoz beleže rekorde.

Novembarski deficit za 3,2 posto je viši u odnosu na oktobar, kada je iznosio  48,9 milijardi dolara, javilo je u petak američko ministarstvo trgovine. Uvoz je porastao za još 2,5 posto, na rekordnih 250,7 milijardi dolara.

Rastući trgovinski deficit, koji umanjuje ekonomski rast, znači da Sjedinjene Države kupuju više roba i usluga od drugih zemalje nego što ih prodaju. Predsednik Donald Trump smatra golemi trgovinski deficit znakom ekonomske slabosti.  On za njega optužuje loše trgovinske sporazume i nekorektnu praksu Kine i drugih trgovinskih partnera.

Politički osetljiv deficit s Kinom porastao je na 35,4 milijarde u novembru, više nego s bilo kojom drugom zemljom.

Ukupan deficit u razmeni roba i usluga u novembru najviši je od januara 2012.

Trump tvrdi da će velika poreska reforma koju je Kongres usvojio prošlog meseca pomoći u smanjenju deficita ohrabrivanjem kompanija da vrate proizvodnju u Sjedinjene Države. Takođe je najavio rigoroznije sprovođenje američkih trgovinskih zakona, uvođenjem naknada za strane robe iz zemalja koje koriste nepoštenu praksu kako bi se takmičile protiv američkih radnika i kompanija.

Trump je obećao ponovne pregovore o, kako ih smatra, lošim sporazumima kao što je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, te da će kažnjavati zemlje za koje tvrdi da manipuliraju globalnim trgovinskom sistemom u vlastitu korist.

Brojni ekonomisti tvrde, međutim, da trgovinski deficit nije izazvan lošim trgovinskim sporazumima nego mnogo većom ekonomskom silom, a to je da  Amerikanci troše više nego što proizvode i uvoz mora popuniti taj jaz, prenosi Associated Press.

0 comments

Ekonomija