Enter the e-mail where we will send you an activation code


Američka privreda u solidnoj ekspanziji

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Američka privreda u solidnoj ekspanziji

Američka privreda beleži solidan rast od 3,3 odsto u trećem tromesečju, uprkos uraganima krajem avgusta i početkom septembra u Teksasu, Luizijani i Floridi.

Pošto je rast u drugom tromesečju bio 3,1 odsto, novi podaci izgleda daju za pravu američkom predsedniku Donaldu Trampu koji govori da je ekonomski oporavak realan od njegovog dolaska u Belu kuću.

Trampova vlada koja svoju ekonomsku politiku zasniva na smanjenju poreza posebno za velike kompanije i širokim merama deregulacije, ocenjuje da bi rast američke privrede mogao da trajno bude iznad tri odsto. 

"Ekonomija je u punoj ekspanziji", napisao je američki predsednik danas na Tviteru i da bi rast bio 3,9 odsto da nije bilo uragana. 

"Berza je na novom vrhuncu, nezaposlenost na najnižem nivou. U toku smo odobravanja smanjenja poreza i ubacićemo našu privredu u veću brzinu", napisao je Tramp. 

Podaci iz trećeg tromesečja daju za pravo odlazećoj predsednici američke centralne banke (Feda) Dženet Jelen koja ocenjuje da se "ekonomska ekspanzija proteže sve više na sve sektore". 

"Očekujem da će privreda nastaviti ekspanziju i da će tržište rada malo ojačati i podržati brži rast prihoda i plata", rekla je Jelen danas u američkom Kongresu. 

Ekonomisti očekuju da će Fed podići kamatne stope u decembru, ali Jelen je naglasila da centralna banka ne želi da "zauzda rast", a založila se za postepeno podizanje kamata. 

Američki privredni rast je u prvom ovogodišnjem tromesečju bio samo 1,2 odsto, te za celu ovu godinu Fed očekuje rast od 2,5 odsto, a Međunarodni monetarni fond 2,2 odsto. 

Od finansijske krize 2008-2009 i recesije koja je usledila, privredni rast SAD u proseku nije prelazio dva odsto godišnje. 

Vladajući američki Republikanci upravo u Kongresu guraju veliku fiskalnu reformu kojoj se opozicione Demokrate protive, smatrajući da favorizuje najbogatije. Ta reforma je predizborno obećanje Donalda Trampa srednjoj klasi, a njegova vlada tvrdi i da je to nezaobilazno sredstvo za jači privredni rast.

0 comments

Ekonomija