Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tu je i pečat: Švajcarci pune FAS akumulatore

B92 B92
pre 10 mes.
Tu je i pečat: Švajcarci pune FAS akumulatore

Švajcarska kompanija Batagon International i zvanično je stavila pečat na ugovor o kupovini imovine Fabrike akumulatora Sombor nakon višemesečnog pregovaranja.

FAS je prodat po ceni od 7,35 miliona evra, piše portal SOinfo.

"Batagon" je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS-a, šest puta popravljao ponudu za kupovinu nekada najvećeg regionalnog giganta za proizvodnju akumulatora. 

Odbor poverilaca FAS-a je početkom decembra prihvatio ponudu švajcarskog preduzeća i odobrio stečajnom upravniku da postupak prodaje somborskog FAS-a privede kraju. 

"Izuzetno sam zadovoljan što je ugovor potpisan. Još zadovoljniji ću biti kada fabrika počne da radi, jer dalek je put do toga, s obzirom na to kakvo je opšte stanje imovine. Do sada nije bilo problema i pretpostavljam da će Batagon ispoštovati sve", rekao je stečajni upravnik Predrag Ljubović za SOinfo. 

Kako kaže, rok za uplatu 7,5 miliona evra je 15 dana od potpisivanja ugovora, a prema njegovim rečima, nakon uplate će biti obavljena primopredaja sa popisom imovine. Govoreći o poveriocima, kaže da će namirenje poverilaca biti slabo te da su troškovi samog stečaja visoki. 

Deo novca, piše portal, sigurno će biti preusmeren ka Fondu solidarnosti koji je radnicima isplatio deo zaostalih plata iz vremena bivšeg vlasnika, a da li će radnicima biti isplaćena i preostala dugovanja, znaće se na proleće, kad bude "podvučena" poststečajna računica, piše SOinfo. 

Inače, prvobitno procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra. Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja, kako se procenjuje, iznose oko 400 miliona dinara. 

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre više od dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

0 comments

Belex