Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tender za RTB Bor do kraja marta

Blic Blic
pre 10 mes.
Tender za RTB Bor do kraja marta

Rudarsko topioničarski basen Bor čeka još jedno sudbonosno proleće, piše "Politika" i navodi bi, prema memorandumu sa MMF-om, koji je posle osme revizije aranžmana Srbija potpisala sa MMF-om, država do kraja marta trebalo da raspiše tender za privatizaciju ili strateško partnerstvo za RTB Bor.

U ovom dokumentu, koji su potpisali premijerka Ana Brnabić, guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, navodi se da se sa potencijalnim investitorima već razgovaralo, a da je jedna od tema bilo i rešavanje problema zaštite životne sredine, navodi "Politika".

U memorandumu se navodi da ova kompanija za sada izmiruje sve obaveze , "uključujući i poreze državi, plate radnicima, kao i da plaća račune za struju u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR)".

Tome su, kako se ocenjuje u zvaničnoj prepisci Srbije sa MMF-om, doprinele povoljne cene bakra na međunarodnom tržištu. To je povećalo platežnu sposobnost kompanije, koja sada redovno izmiruje račune prema Elektroprivredi Srbije, navodi se u ovom dokumentu.

Takođe se napominje da RTB Bor sledeće godine neće dobijati pomoć iz republičkog budžeta. Ove godine iz državne blagajne na račun ove kompanije otišle su dve milijarde dinara, piše "Politika".

RTB Bor je prošle godine poslovao sa gubitkom od 5,25 milijardi dinara, dok je godinu dana pre toga bio u minusu od 13,7 milijardi dinara. Gubici su napravljeni uprkos boljoj ceni bakra na svetskom tržištu, ali i tome što je grupa preduzeća - Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija -ušla u unapred pripremljen plan reorganizacije. Podsećanja radi, tada im je otpisano više od milijardu evra duga prema državnim poveriocima.

0 comments

Belex