Enter the e-mail where we will send you an activation code


"Prvi traktor sa srpskim komponentama za 9 do 12 meseci"

B92 B92
pre 10 mes.

Indijska kompanija TAFE novi je vlasnik IMT-a, a za sumu od 66,8 miliona dinara dobila je brend i lokaciju u Jarkovcu kod Sečnja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za O2 kaže da će prvi traktor sa srpskim komponentama biti sklopljen za 9 do 12 meseci.

Posle 70 godina bik ustupio mesto kravi - ipak je ona u Indiji sveta životinja. Na pitanje zašto IMT u ruke Indijcima, država kaže: Jedina ideja je da se srpski traktor ponovo sklapa. 

"Njima je namera 800.000 i da zaposle i 5.000 traktora godišnje da proizvedu i to će biti traktori za tržište Jugoistočne Evrope i Severne Afrike, a kada će biti prvi traktor, nisam inženjer ali prvi traktor bi trebalo od 9 do 12 meseci", ističe ministar Nedimović. 

On je dodao i da ne trebamo da zaboravimo da je IMT bio dužan 184 miliona evra. 

Davno pre tog duga, IMT je startovao kao mala fabrika, koja je 56. po licenci Ferguson počela da pravi traktore. Rekordne su bile kasne osamdesete kada je blizu 10 hiljada radnika sklapalo godišnje gotovo 80 hiljada traktora i priključnih mašina - proizvodnja je tada vredela 600 miliona maraka. Bankrot, pa stečaj sa nula zaposlenih proglašen je 2015. godine. 

Taj novi vlasnik indijac Kamal Ahuđa je, neverovatno, prve godine života proveo baš uz ovu ogradu, jer je rođen u Beogradu, blizu IMTa. Zadržaće to ime, ali s obzirom na to da uz taj brend, kao najnovija ide i mašina iz 87. godine, Ahuđiju je jasno da ga očekuju višemilionska ulaganja. 

"Ima dve, tri fireme sa kojima pregovaramo domaće firme tek kad dogovorimo s njima onda i lokacija i koliko para, ali trebaju nam novi pogoni", rekao je Kamel Ahuđa iz TAFE-a. 

Tafe je deo grupe kompanija sa prometom od dve i po milijarde dolara, treći je proizvođač traktora na svetu i bio je povezan sa IMT-om više decenija. Tafe trenutno na prostoru bivše Jugoslavije godišnje proda oko hiljadu traktora.

0 comments

Belex