Enter the e-mail where we will send you an activation code


Prvi put zvono na BG berzi - posle 80 godina

Sinteza Sinteza
pre 1 god.
Prvi put zvono na BG berzi - posle 80 godina

Na Beogradskoj berzi će se 20. novembra prvi put čuti zvono posle skoro 80 godina.

Tog dana će nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude (IPO) početi trgovanje akcijama srpske kompanije Fintel Energija. 

Kako je rečeno na otvaranju Međunarodne konferencije Beogradske berze "Upgrade 1n Belgrade", investitori i građani imaće priliku da od 20. novembra trguju akcijama Fintel energije svakog radnog dana od devet do 14 sati, kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi. 

Akcije Fintel energije će 20. novembra biti uključene u tzv. Prajm listing, koji je najkvalitetniji segment srpske berze. 

"U utorak će se nakon 80 godina čuti berzansko zvono. Želimo da to ne bude usamljeni slučaj i da imamo više IPO ponuda", rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta na konferenciji. 

On je istakao da će to biti početak jednog novog berzanskog života i dodao da berze upavo i postoje zbog takvih kompanija. 

Fintel Energija a.d. je kćerka firma kompanije Fintel Energija S.p.A. 

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija. Tim postupkom Fintel energija je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji. 

Ukupna očekivana tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel Energija, iznosiće oko 112 milona evra na početku trgovanja.
Direktor Fintel Energije Ticijano Đovaneti rekao je da ta kompanija ulaže u energetsku ifnrastrukturu koja će ostati u Srbiji u narednih 50 godina i da zato prikupljaju resurse i na lokalnom nivou. Rekao je da je Fintel Energija do sada u Srbiji u izgradnju vetroparkova uložila 150 miliona evra i planira da uloži još najmanje toliko u narednim godinama. Đovaneti je naveo da je bilo teško da izađu na Beogradsku berzu zbog komplikovanih procedura, ali da bez obzira na to, žele da podstaknu i druge investitore da izađu na tu berzu. "Nadam se da će se razmišljanje investitora u budućnosti promeniti kada je reč o Beogradskoj berzi", rekao je Đovaneti. Kaže da je Beogradska berza ograničena po obimu trgovine i da je treba razviti, pošto je ključno pravilo u trgovini da će klijenti kupovati ono što je na polici izloženo.

0 comments

Belex