Enter the e-mail where we will send you an activation code


Prvi IPO na Beogradskoj berzi do sredine 2018. - Fintel Energija očekuje prikupljanje 15 mil EUR

eKapija eKapija
pre 12 mes.
Prvi IPO na Beogradskoj berzi do sredine 2018. - Fintel Energija očekuje prikupljanje 15 mil EUR

Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO), a reč je o kompaniji Fintel Energija a.d, ćerki firmi kompanije Fintel Energia S.p.A. 

- Već devet meseci radi se na IPO procesu za tu energetsku kompaniju i očekujemo da bi u prvoj polovini ove godine Beogradska berza mogla da dobije prvu inicijalnu javnu ponudu - kazao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta agenciji Beta. 

Očekuje se prikupljanje 15 mil EUR, a sredstva će biti investirana u drugu fazu vetroparka Košava, kapaciteta 117 MW, kao i za druge projekte koji su u razvoju. 

Krneta je istakao da bi to moglo da motiviše i institucionalne i individualne investitore da u vreme, kako je naveo, ekstremno niskih kamatnih stopa, svoj novac ulože na berzi.

- Srbija je jedna od retkih postsocijalističkih zemalja koja tokom tranzicije nije imala inicijalne javne ponude na berzi - podsetio je on.

On smatra da potencijal tržišta kapitala Srbije ogroman i u najvećoj meri neiskorišćen, jer "nijedna privatizacija nije sprovedena izlaskom firme na berzu, niti je neka kompanija prikupila potreban kapital ponudivši deo akcija na prodaju, što je uvek najpovoljniji način da se dođe do potrebnih sredstava". 

Krneta je podsetio i da 15 godina traje borba te institucije da dođe do IPO akcija na srpskoj berzi, odnosno da se taj model koristi za finansiranje razvoja. Zbog toga berza već skoro dve godine najveći deo svojih kapaciteta i resursa usmerava na promociju IPO. 

- Identifikovali smo oko 40-50 kompanija koje su u rukama pojedinačnih vlasnika, porodica ili partnera, od kojih je oko 70% pristalo da nas primi i sasluša zašto bi bilo dobro da se odluče za IPO - rekao je Krneta i dodao da ne zagovara tezu da je IPO rešenje svih njihovih problema, ali naglašava da je važno da se vlasnicima kompanija objasni da je to dobar način na koji mogu da nastave ulaganje u svoj razvoj. 

Krneta smatra da je moguć zaokret i da srpsko tržište kapitala nudi potencijal, zbog čega je Beogradska berza, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počela projekat Serbia IPO Go, koji je usmeren na promociju i pomoć u realizacij IPO u sektoru privatnih kompanija. Objasnio je da će tokom trajanja programa, do kraja marta 2019. godine, biti identifikovane zainteresovane kompanije.

- Cilj projekta Serbia IPO Go je da barem dve-tri kompanije početkom naredne godine objave IPO ili počnu pripreme - kazao direktor Beogradske berze.

Kreneta očekuje da bi IPO omogućile brži razvoj Beordaske berze, koja je nakon početka svetske ekonomske krize doživela pad. 

Direktor Beogradske berze je ocenio i da je trgovanje akcijama u Srbiji ugroženo.
- Mi na regulisanom tržištu u ovom trenutku imamo svega 31 kompaniju, od kojih su na prajm listingu samo četiri, dok ostatak od 590 kompanija koje se takođe formalno nalaze na berzi, predstavljaju hartije koje nemaju likvidnost, investitori se ne interesuju za njih, jer nisu tržišno atraktivne, pa nema ni prometa - rekao je on.

0 comments

Belex