Enter the e-mail where we will send you an activation code


Novosadski sajam u 2017. godini ostvario prihod od 600 miliona dinara

eKapija eKapija
pre 10 mes.
Novosadski sajam u 2017. godini ostvario prihod od 600 miliona dinara

Novosadski sajam je tokom tekuće godine ostvario poslovni prihod od 602 miliona dinara, što je za 8% bolji rezultat nego 2016. godine. Dobar poslovni rezultat kruniše poslovna dobit oko 40 miliona dinara.

Generalni direktor Novosadskog sajma na konferenciji za novinare Slobodan Cvetković kazao je da su veći prihodi omogućili veća ulaganja u stalnu imovinu društva, što je dovelo do povećanja ukupne vrednosti na tržištu, a ujedno omogućili stabilizaciju poslovanja na duži rok, još bolje planiranje i ulaganje u dalji razvoj.

- Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu pet milijardi dinara. To je oko 400 miliona više nego prošle godine, što je posebno važno ako se zna da je do pre samo tri godine Sajam radio sa gubitkom - istakao je Cvetković.

On je napomenuo da su u 2017. godini smanjene kreditne zaduženosti, te da je ojačana finansijska stabilnost. Dodaje da je otplaćena poslednja rata desetogodišnjeg ino kredita, što je omogučilo uklanjanje hipoteke s velikog broja sajamskih objekata.

Prema Cvetkovićevim rečima, ovogodišnji rezultat predstavlja proizvod dobrog planiranja, a uspešno je realizovano 18 sajmova i izložbi. 

Iz Novosadskog sajma podsećaju da je u njihovom Kongresnom centru održano čak 187 događaja. Dobro osmišljena poslovna strategija dovela je do novih uspeha, kao i da je izdato 23% više izlagačkog prostora nego lane, a ističu da je Sajam posetilo 300.000 ljudi, što je 50.000 posetilaca više nego 2016. godine.

Boljitak je postignut u gotovo svim sektorima poslovanja kompanije, s posebnim akcentom na sajamsku i kongresnu delatnosti kao osnovne delatnosti društva, koje u ukupnom prihodu učestvuju sa 73%. 

Posle tri godine organizovan je Sajam automobila. Koncept ostvarivanja saradnje sa firmama, kompanijama, udruženjima i pojedincima, koji se pokazao vrlo uspešnim, nastavljen je i ove godine. 

To je rezultiralo da ponovo na Novosadskom sajmu budu održani Sajam za penzionere, Mlinarsko-pekarski sajam, Novosadski Oktobarfest i prvi put Sajam Nauka za privredu. Zahvaljujući tome organizovno je 18 sajmova i izložbi, što je uz dodatne događaje, organizovane u halama i na otvorenom prostoru Sajmišta, podiglo broj sajamskih dana na 71, navode u saopštenju iz Novosadskog sajma.

Zaključuje se da je dugogodišnja dobra saradnja sa državnim, pokrajinskim i gradskim institucijama i strukturama proširena realizacijom novih projekata koje je Sajam pripremio i ponudio kao mogućnost da se te institucije na sajmovima predstavljaju, razvijaju i povežu sa privredom, te da je ta saradnja posebno došla do izražaja na Sajmu obrazovanja, Poljoprivrednom sajmu, Sajmovima Loris, a kao kruna saradnje sa Pokrajinskom vladom u 2017. navode održavanje Sajma Nauka za privredu, od koga se ubuduće očekuju dobri rezultati.

0 comments

Belex