Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kupci Galenike poslati na popravni

Politika Politika
pre 9 mes.
Kupci Galenike poslati na popravni

Dokumentacija, koju su ponuđači za „Galeniku” dostavili, nepotpuna je i zbog toga će dobiti dodatni rok za dopunu. Ministarstvo privrede, međutim, nije saopštilo čija je ponuda, od dve kompanije, nepotpuna, da li švajcarskog „Amikusa” ili brazilskog EMS-a ili obe kompanije.

U Ministarstvu privrede je otvoren glavni koverat za privatizaciju farmaceutske kompanije „Galenika”. Ministarstvo je saopštilo da su u predviđenom roku, za dostavljanje prijava za učešće u postupku prodaje kapitala „Galenike”, koji je istekao 2. oktobra 2017. u 12 časova, stigle dve ponude – kompanija „Amikus SRB d. o. o.” Beograd, i „Aelius” Luksemburg koji je povezano lice EMS SA iz Brazila.

Ministarstvo navodi da je, na otvaranju, pregledana dokumentacija o identifikaciji ponuđača i ona kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma.

„Komisija za sprovođenje postupka proverava dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će predložiti Ministarstvu privrede da odobri dostavljene prijave, odnosno da odobri dodatan rok za dopunu dokumentacije. Otvaranje koverti, koje sadrže podatke o finansijskoj ponudi, uslediće tek kada se utvrdi da je dokumentacija dostavljena u okviru koverta ’podaci o ponuđaču’ u potpunosti u skladu sa pravilima postupka”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da u ovom trenutku nije moguće odrediti tačan datum otvaranja finansijske ponude, ali se očekuje da bude održano u drugoj polovini oktobra.

EMS SA iz Brazila je najveća farmaceutska kompanija u toj zemlji a učestvovala je i na prošlogodišnjem tenderu za prodaju 25 odsto udela fabrike lekova, međutim tada ovaj ponuđač nije dao ponudu u skladu s tenderskim zahtevima.

„Amikus” je deo najvećeg švajcarskog investicionog fonda HBM koji investira u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije. Vlasnici „Amikusa” su bili i osnivači „Farmasvisa” koji u Srbiji ima fabriku lekova i drugi je po veličini proizvođač lekova kod nas.

Država je tražila da, za prodaju njenog udela od 94 odsto, ponudu može da da samo farmaceutska kompanija čiji je godišnji prihod najmanje 300 miliona evra. Inače, konvertovanjem potraživanja država je došla do akcija koje su sada na prodaju.

Podsećanja radi tendersku dokumentaciju za „Galeniku” otkupilo je devet potencijalnih ponuđača, a četiri od njih su, prema saznanjima sindikata, bile i u obilasku fabrike. Država za „Galeniku” traži najmanje 25 miliona evra koji bi otišli na otplatu duga bankama, a potencijalna licitacija bi počela od jednog evra, a pobednik bi, razumljivo, bio onaj ko da više. Ukoliko u igri ostane samo jedan ponuđač država će sa njim pregovarati.

Do sada se za dobrovoljni odlazak iz firme prijavilo 250 zaposlenih od ukupno 1.400, a pretpostavlja se da novom vlasniku treba od 700 do 900 radnika.

0 comments

Belex