Enter the e-mail where we will send you an activation code


Komercijalna banka još čeka šefa - Do kraja godine predlog za novog predsednika izvršnog odbora najveće državne banke

eKapija eKapija
pre 10 mes.
Komercijalna banka još čeka šefa - Do kraja godine predlog za novog predsednika izvršnog odbora najveće državne banke

Komercijalna banka, čiji je prvi čovek Aleksandar Piker podneo ostavku još krajem septembra, još uvek je bez predsednika Izvršnog odbora. Kako je Novostima nezvanično potvrđeno, do kraja godine biće održana sednica upravnog odbora ove banke, na kojoj bi trebalo da bude usvojen predlog o imenovanju novog direktora banke.

Konačnu reč o postavljanju novog rukovodioca Komercijalne banke ima, ipak, centralna banka, koja mora da se saglasi sa predloženim izborom.

- Narodnoj banci Srbije do danas nije podnet zahtev za davanje prethodne saglasnosti na imenovanje novog predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke - potvrđeno je Novostima i u NBS.

Zasad su, nezvanično, na mestu prvog čoveka Komercijalne banke viđeni jedan bankar, ali i jedan ekonomista sa velikim iskustvom u oblasti bankarstva i osiguranja.

Za Komercijalnu banku, koja inače uskoro treba da bude privatizovana već su zainteresovane ovdašnje banke, ali i neke koje nisu prisutne na srpskom tržištu. 

Kao najozbiljniji "igrači" koji bi mogli da je kupe pominje se mađarska OTP, potom jedna turska banka, ali I biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već AIK banku I Jubanku.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7%, dok znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43% i IFC sa 10% akcija.

Proces privatizacije, kako je najavljivano iz vrha vlasti, mora da otpočne pre kraja godine, kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 mil EUR, koliko je dogovoreno još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 mil EUR. Potom su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao deo Svetske banke, sa 40 mil EUR, nemački DEG fond sa 20 mil EUR i švedski Svedfond sa 10 mil EUR. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 mil EUR. a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.

0 comments

Belex