Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ko želi da ulaže u srpske banje, dobiće subvencije

B92 B92
pre 1 god.
Ko želi da ulaže u srpske banje, dobiće subvencije

Investitori koji su spremni da ulažu u hotele u lokalnim samoupravama u banjskim područjima mogu da računaju na podsticaje Ministarstva privrede.

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja reguliše dodelu podsticaja u ove svrhe, izjavio je resorni ministar Goran Knežević.

"Naše banje imaju potencijal da se razvijaju i da budu zanimljivije turistima, ali su im za to potrebne investicije. Mi smo, kao država, spremni da podržimo ulagače koji taj potencijal prepoznaju i koji su spremni da ulažu u hotele u banjama", rekao je Knežević. 

Prema njegovim rečima, investicije koje bi država podržale, trebalo bi da doprinesu razvoju već postojećih banja, ali ujedno i utvrđivanju novih banjskih područja, jer u Srbiji, dodao je, postoji veliki broj neiskorišćenih izvora termalne i mineralne vode sa lekovitim svojstvima. 

Ministarstvo privrede se, prema uredbi koja je usvojena 08. marta 2018. opredelilo da podrži investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim područjima čija je minimalna vrednost dva miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme. 

Ulagači mogu da računaju na podsticaje u visini do 50 odsto opravdanih troškova, ako je reč o velikim firmama, 60 odsto za srednja i 70 odsto za mala preduzeća koja bi ulagala u hotele u banjama. 

Novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija definišu se uslovi i način privlačenja i podsticanja ulaganja od posebnog značaja i projekata kojima se zapošljava više od 100 novih radnika, ali i projekata kojima se zapošljava do 100 novih ljudi. 

Dodela sredstva podsticaja u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjama je jedna od najznačajnijih novina. Kada je reč o sektorima za koje se ne mogu koristiti podsticaji, taj spisak je proširen, pa sada obuhvata finansiranje projekata u energetici, saobraćaju, ribarstvu, komunalnom sektoru, igrama na sreću, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije...

0 comments

Belex