Enter the e-mail where we will send you an activation code


Knežević: Još 120 preduzeća za privatizaciju

B92 B92
pre 10 mes.
Knežević: Još 120 preduzeća za privatizaciju

U privatizacionom portfelju Ministarstva privrede bilo je u januaru 2017. ukupno 168 preduzeća.

Do kraja godine ostaće još oko 120, i da se od privatizacije u ovoj godini u budžet slije 27,8 miliona evra, prema podacima koje je izneo resorni ministar Goran Knežević.

"Trenutno su otvoreni javni pozivi za prodaju četiri firme, a plan je da do kraja godine objavimo još pet javnih poziva", naveo je Knežević u autorskom članku za magazin BizLife. 

U ovoj godini je, kako ističe, kroz projekat "Decenija preduzetništva" koju je iniciralo Ministarstvo privrede kao produžetak "Godine preduzetništva", bilo odvojeno 18,2 milijarde dinara, od čega 7,6 milijardi nepovratnog novca za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća. 

"Primera radi, od početka godine, zaključno sa decembrom, podržali smo kroz investicione i razvojne projekte 167 firmi iz sektora malih i srednjih preduzeća, dok je u razmatranju još oko 120 zahteva", dodaje Knežević. 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede je podržalo gotovo 400 preduzetnika za nabavku nove opreme vredne 2,8 milijardi dinara. 

"Mislili smo i na početnike u biznisu, pa smo kroz specijalizovan program podržali njih 246, kroz kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj", napominje Knežević u tekstu. 

Sumirajući rezultate rada ministarstva na čijem je čelu, Knežević je izdvojio podatak da je 37 javnih preduzeća u prvoj polovini 2017. ostvarilo neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je "posledica pozitivnih efekata smernica koje su ta preduzeća dobila nakon što su u 2014. ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara". 

"Uveren sam da će 2018. biti za nas godina razvoja i napretka. Planirani budžet Ministarstva privrede za narednu godinu iznosi 20,2 milijarde dinara, od čega je za podršku privredi namenjeno 17,98 milijardi", napisao je Kneževecih u autorskom tekstu, dodajući da je za infrastrukturne projekte i razvoj lokalnih samouprava odvojeno 1,88 milijardi dinara.

0 comments

Belex