Enter the e-mail where we will send you an activation code


Istekao rok, za Galeniku dve ponude?

B92 B92
pre 9 mes.
Istekao rok, za Galeniku dve ponude?

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu zemunske fabrike lekova Galenika istekao je u ponedeljak, a beogradski mediji javljaju da su stigle ponude dve kompanije.

Prema navodima Politike, jedna od te dve firme je švajcarski "Amikus", koji se ranije jedini javno izjašnjavao da će to učiniti.

Tenderska komisija će u sredu proveriti da li potencijalni investitori ispunjavaju uslove iz tendera. Jedan od zahteva je da je godišnji promet ponudjača najmanje 300 miliona evra, piše taj list. 

Novosti napominju da će koverte u Ministarstvu privrede biti otvorene u sredu u podne i podećaju da je od kandidata traženo i da im je proizvodnja lekova pretežna delatnost. 

Iako je početna cena jedan evro simbolična, potencijalnog kupca očekuju veća ulaganja. Najpre preuzima obavezu da će isplatiti 25 miliona evra, za koliko su komercijalne banke pristale da namire potraživanja "teška" 71 milion evra. Kupac pristaje i da finansira socijalni program, navodi list. 

U "Galenici" sada radi 1.400 ljudi, sa dobrovoljni odlazak se prijavilo 250, a procenjuje da će novom vlasniku biti potrebno izmedju 700 do 900 radnika. 

Potencijalna licitacija izmedju dva ponudjača počela bi od jednog evra, pobednik bi bio ko da više, a ako ostgane samo jedan ponuđač, država će sa njim pregovarati, piše Politika.

0 comments

Belex