Enter the e-mail where we will send you an activation code


Goša: Da li šinska industrija ima perspektivu?

Sinteza Sinteza
pre 1 god.
Goša: Da li šinska industrija ima perspektivu?

Šinska industrija u Srbiji ima perspektivu i zato ne treba gasiti Fabriku šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci, koja je u stečaju.
To je poručeno na sastanku ''''Plan i program revitalizacije - rehabilitacije FŠV ''Goša'' i Železnice Srbije'''', na Mašinskom fakultetu.

Eksperti za železničko mašinstvo istakli su da je Goša firma od renomea u toj oblasti i da je tehnološki pogodna za partnerstvo sa švajcarskim Štadlerom. 

Miroslav Krstić iz Udruženje diplomiranih mašinskih inženjera Srbije je rekao da je šinska industrija u Srbiji uglavnom uništena, "na primer Fabrika vagona Kraljevo, MIN Vagonka, MIN Lokomotiva i Želvoz, a Goša u stečaju i ide u likvidaciju, dok fabrike Šinvoz i Bratstvo ponešto još rade". 

Naglasio je da šinska i automobilska industrija imaju perspektivu. 

"Nas za Gošu ne interesuju svojinski odnosi, da li će to biti javno - privatno partnerstvo ili nešto drugo, već da se zadrži proizvodnja, s obzirom da ima inostranih kupaca zainteresovanih za vagone, pre svega, iz Kazahstana, Azerbejdžan, Rusije i drugih zemalja. 

Bivši železničar i član Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Srbije David Vojinović je rekao novinarima da je Goša naš brend u proizvodnji šinskih vozila i da je ta fabrika sada u kritičnoj situaciji. 

Istakao je da su i druge fabrike šinske industrije uništavane po sličnom konceptu i da je sada i Goša došla na red. 

"Opstali su Bratstvo iz Subotice, jer je nađen dobar strateški partner i donekle Šinvoz iz Zrenjanina, gde je nakon privatizacije nastavljena proizvodnja. Možda je trebalo da država u privatizaciji proceni šta će zadržati i za šta će se boriti, a to je trebalo da budu, pre svega, Fabrika vagona Kraljevo za teretne vagone i Goša za putničke vagone", kaže Vojinović. 

Mašinski inženjer Luka Čupković je naglasio da je Goša bila jedan od industrijskih lidera u Jugoslaviji. 

"Šta je Dženeral motors bio za SAD, Simens za Nemačku, to je Goša bila za Jugoslaviju. Goša nije imala nijedan tehničko - tehnološki promašaj ni u projektovanju, proizvodnji niti ispitivanju. Ta fabrka je stvorila mašinske eksperte šinske industrje na svetskom nivou". 

Čupković je poručio da bi najgore rešenje bilo da se likvidira Goša, kao i najavio da će to udruženje inženjera poslati dopis švajcarskom Štadleru sa pozivom da dođe u Gošu, pogleda kapacitete i razmotri mogućnost saradnje. 

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Slobodan Vukosavić je ukazao da bi za Gošu bio spas da izađe na svetsko tržište i uvođenje novih tehnoloških rešenja, poput digitalnog upravljanja i novih vidova elektronike. 

"Veliki broj kompanija u regionu, Italija, Austrija, Mađarska i Rumunija, zatvorile su fabrike koje su bile konkurencija Goši, tako da postoji potreba i prostor za Gošu, ali je glavno pitanje da li mi verujemo da će Goša postojati", poručio je Vukosavić. 

Na skupu je istaknuto da su se u Goši nekada proizvodili vagoni kojima se opremala Evropa i kojima se putovalo iz Beograda ka regionu, ali i evropskim prestonicama. 

Goša je proizvela prvi elektronski voz u bivšoj Jugoslaviji, čiji se rad bazira na nemačkoj tehničkoj školi. Fabrika šinskih vozila Goša je osnovana pre 95 godina i trenutno je u stečaju. 

Goša je privatizovana 2007. godine kad je na aukciji kupila kompanija "Žos Trnava" iz Slovačke, za 140,44 miliona dinara. Zatim je slovača firma "Žos Trnava" prenela 2017. godine 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju "Lisnart holdings limited" sa sedištem na Kipru, a potraživanja su preneta na kćerku firmu ŽOS Zvolen. Nedavno je u okviru Goše formirano posebno preduzeće "Goša RSC", koja je angažovala deo radnika.

0 comments

Belex