Enter the e-mail where we will send you an activation code


Galeniku hoće Švajcarci i "stari" Brazilci

B92 B92
pre 9 mes.
Galeniku hoće Švajcarci i

Za "Galeniku" ponude su dali brazilska kompanija "EMS S.A." i švajcarski "Amikus", piše današnja "Politika".

 

Interesantno je da je brazilska kompanija učestvovala i na prošlogodišnjem tenderu za prodaju 25 odsto udela fabrike lekova, međutim tada ovaj ponuđač nije dao ponudu u skladu s tenderskim zahtevima, već je brazilska kompanija dala ponudu da kupi više od 25 odsto u "Galenici", piše list.

"EMS S.A." je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu, osnovana 50ih godina prošlog veka, a prisutna je u više od 30 zemalja. 

"Amikus", deo najvećeng švajcarskog investicionog fonda HBM, je za tamošnje medije potvrdila da je zainteresovana za "Galeniku". 

"Bila bi urađena transformacija "Galenike" u savremeni centar za proizvodnju iz koga bi se snabdevala tržišta u drugim državama u kojima "Amikus" posluje. Naša namera nije da kupimo "Galeniku", preuzmemo brendove, nekretnine prodamo, a trenutnu proizvodnju koju "Galenika" ima prebacimo u fabrike na drugim lokacijama. Naprotiv, imamo potpuno drugačiju strategiju da kupimo i da gradimo", rekao je izvršni direktor HBM-a Andreas Viki. 

Podsetio je da je HBM investirao milijardu evra u više od 40 farmaceutskih kompanija, što bi u slučaju kupovine "Galenici" omogućilo pristup licencama za savremene proizvode, koji mogu biti deo zajedničke platforme "Amikusa" i "Galenike" za celu centralnu i istočnu Evropu, piše "Politika". 

Sadašnji vlasnici "Amikusa" bili su osnivači i "Farma svisa", koji već dugo posluje kod nas i ima svoju fabriku u Srbiji. Ta kompanija je od 2011. godine u vlasništvu "Valeanta", ali pod imenom "Farma svis" i dalje posluje u Srbiji i drugi je po veličini proizvođač lekova sa prihodom od 8,3 milijarde dinara. 

Tenderska komisija danas treba da otvori ponude i proveri da li ovde dve firme ispunjavaju uslove iz tendera. Država je tražila da ponudu može da da samo farmaceutska kompanija čiji je godišnji promet najmanje 300 miliona evra. 

Za "Galeniku" država traži najmanje 25 miliona evra, koji bi otišli na otplaćivanje duga bankama. 

Istovremeno sa tenderom, u fabrici traje i program dobrovoljnog prijavljivanja za odlazak, kako bi se broj zaposlenih smanjio sa 1.400 na 700 do 900, koliko se procenjuje da će novom vlasniku biti potrebno i koji će pristati upravo na taj broj.

0 comments

Belex