Enter the e-mail where we will send you an activation code


EPS je stabilna i jaka kompanija – izjavio Milorad Grčić

B92 B92
pre 9 mes.
EPS je stabilna i jaka kompanija – izjavio Milorad Grčić

EPS je stabilna i jaka kompanija koja je godinu završila sa profitom od oko 6 milijardi dinara,rekao je u intervjuu za Blic v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Ukupni prihodi bili su 222 milijarde dinara, što su značajno bolji rezultati od plana,

"Na računu imamo 470 miliona evra, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija. Poslovni rashodi bili su za oko devet odsto manji od plana, pa su uštede u 2017. godini bile 175 miliona evra. Štedelo se svuda, pa i na zaradama za koje je izdvojeno 3,2 milijarde manje od plana. U budžet smo uplatili 98,5 milijardi dinara, što je oko devet odsto ukupnih sredstava koji se slivaju u državnu kasu. Sve je to rezultat reformskih mera usaglašenih sa Vladom i međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Grčić. 

Upitan da li je zbog tih mera moguć i veliki investicioni ciklus najavljen za 2018. godinu, on je odgovorio potvrdno i dodao da je plan da se u toku ove godine uloži oko 120 milijardi dinara, što će pre svega morati da se definiše trogodišnjim planom poslovanja. 

"Prethodna godina bila je jedna od investiciono najaktivnijih u istoriji EPS-a, sa oko 340 miliona evra investicija, što je naviše u poslednjih 10 godina. U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara, dok kapitalni remont bloka A4 u termoelektrani "Nikola Tesla A" košta oko 53,5 miliona evra i biće završen ove godine", rekao je Grčić. 

Govoreći o Strategiji razvoja energetike do 2025. godine, Grčić naglašsava da je deo strategije gašenje starhih termoblokova, a da su u toku usaglašavanja kako bi najveći deo starih kapaciteta bio modernizovan i usklađen sa normativima Evropske unije. 

"Odblokirali smo i projekat od pre tri decenije, a to je izgradnja elektrane "Kolubara B" u Kaleniću. To je veoma važno, jer elektrana u Velikim Crljenima pre ili kasnije mora da se ugasi", priča Grčić. 

Kako kaže, u godišnjem poslovanju EPS-a nije predviđeno povećanje cene struje. 

"Eventualne zahteve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenjuju nadležni organi i Agencija za energetiku, razmotrivši analizu poslovanja EPS-a", objašnjava Grčić.

0 comments

Belex